Ozimska 4/7, 45-057 Opole, Polska
514 362 606
biuro@estilab.pl

Etykiety do znakowania żywności

Etykiety do znakowania żywności nie mogą być w pełni dowolne. Jak najbardziej etykiety do znakowania żywności są określone prawnie. Każdy producent musi się tego trzymać. Dowiedzmy się zatem co tak naprawdę jest obowiązkowe? Na pewno obowiązkowe jest podanie informacji o wszystkich substancjach jak i także produktach, które powodują alergię czy też reakcje nietolerancji, które użyte zostały przy wytworzeniu czy też przygotowywaniu żywności i są nadal obecne w gotowym produkcie. Nawet w formie zmienionej. Wykaz wszelkich substancji czy też produktów, które powodują alergie czy też wszelkie reakcje nietolerancji znajdują się w specjalnych rozporządzaniach. Alergenne składniki wyróżnić należy w specjalnym wykazie składników. Jeśli nazwa się składa z kilku słów oddzielnych, to musimy podkreślić jedynie ten produkt czy też substancję, które powodują alergie czy też reakcje różnych nietolerancji.

Większość spożywczych środków objętych jest obowiązkiem podawania informacji o odżywczej wartości, która obejmuje elementy następujące: ilość tłuszczu, wartość energetyczna, ilość węglowodanów, ilość kwasów tłuszczowych nasyconych, soli, białka jak i także cukrów. Obowiązkowe informacje uzupełnić można także o informacje na temat ilości jednego czy też większej liczby ze składników następujących: kwasy jednonienasycone tłuszczowe, alkohole wielowodorotlenowe, kwasy tłuszczowe wielonienasycone, błonnik, skrobia, składniki mineralne czy także witaminy.